Guide för fasadrenovering i bostadsrättsföreningar

Trots att fasadrenoveringar inte behöver genomföras särskilt ofta är det viktigt att ha god kunskap om hur man hanterar dessa när behovet uppstår. Fasaden på en byggnad spelar en stor roll för såväl byggnadens estetiska intryck som dess långsiktiga hållbarhet.

För styrelser inom bostadsrättsföreningar, som kanske inte tidigare hanterat en fasadrenovering, kan uppgiften verka överväldigande. Därför är det viktigt att förstå de grundläggande stegen i en renoveringsprocess – allt från den initiala bedömningen till slutförandet. I denna guide kommer vi att gå igenom nyckelaspekterna av fasadrenovering i bostadsrättsföreningar.

Låt en sakkunnig aktör inspektera taket

Att låta en sakkunnig aktör inspektera taket är alltid ett klokt första steg för att avgöra om det är läge att göra en fasadrenovering eller inte. Detta är speciellt viktigt om ni har upptäckt skador på fasaden som ni är osäkra på.

Genom att genomföra en noggrann inspektion kan personen i fråga identifiera omfattningen på skadorna. Ibland kan det visa sig att skadorna inte är särskilt stora och att inget behov av omfattande renovering behövs. I sådana fall kan korrekt underhåll vara allt som krävs för att bibehålla fasadens integritet och utseende.

Informera de boende i god tid

Kommunikation med de boende i god tid är A och O för en smidig fasadrenovering inom en BRF. Att informera alla medlemmar väl i förväg skapas en öppen och transparent atmosfär som kan minska oro och spekulationer som ofta uppstår vid större renoveringsprojekt.

Det är viktigt att informationen är tydlig och lättförståelig. Styrelsen bör förbereda informationsmaterial som beskriver vad renoveringen innebär, varför den är nödvändig och hur den kommer att påverka de boende.

Ta in hjälp för projektledning och utförande för fasadrenoveringar

Genomförandet av en fasadrenovering kräver noggrann planering och utförande. Därför bör BRF:er överväga att anlita hjälp för både projektledning och själva renoveringsarbetet.

En byggledare med erfarenhet av liknande projekt kan erbjuda ovärderlig vägledning genom hela processen. Det är inte nödvändigt att byggledaren kommer från ett externt företag; ibland kan en kunnig person inom föreningen ta på sig denna roll. Dock är det viktigt att denne har relevant erfarenhet och kunskap för att kunna leda projektet effektivt och säkert.

När det gäller själva utförandet av fasadrenoveringen är det likaså här viktigt att välja ett pålitligt fasadföretag. Ett företag som kan uppvisa goda referenser från tidigare projekt ger en trygghet i att de kan hantera de specifika kraven som just din förenings fastighet ställer. Det är även viktigt att jämföra offerter från flera olika företag för att säkerställa att ni får ett konkurrenskraftigt pris utan att kompromissa med kvaliteten.

För bostadsrättsföreningar som planerar att genomföra fasadrenovering i Malmö finns specifika företag som specialiserar sig på denna del av landet. Ett exempel på detta är  mfasader.se. De erbjuder alltid fria offerter vilket gör det enklare för styrelsen att göra en välgrundad ekonomisk bedömning. Värt att nämna är dock såklart att det finns liknande aktörer över hela landet, så kolla runt på nätet för att få en uppfattning om vilka som finns i ert närområde.

Se till att ha regelbundna byggmöten

När fasadrenoveringen är igång är det avgörande att upprätthålla en löpande och öppen dialog med de ansvariga för arbetet. Regelbundna byggmöten erbjuder en plattform där både styrelsen och de som utför arbetet kan utbyta information, diskutera framsteg och hantera eventuella utmaningar som uppstår.

Dessa möten bör schemaläggas med jämna mellanrum och med en fast dagordning för att säkerställa att alla viktiga punkter tas upp. Det är viktigt att dessa möten inte bara fungerar som en statusuppdatering utan också som ett tillfälle att proaktivt adressera frågor som kan påverka projektets tidplan eller budget.

Genom att ha regelbundna byggmöten säkerställs det att styrelsen har kontinuerlig insyn i renoveringsprocessen vilket bidrar till en högre grad av kontroll och möjlighet att snabbt korrigera kursen vid behov. Detta är avgörande för att projektet ska kunna genomföras effektivt och med så få avbrott som möjligt.

Rulla till toppen