Vanliga frågor vid stambyte i bostadsrättsförening

Sitter du i styrelsen i en BRF och står inför ett stambyte? Det är ett av de största projekten en bostadsrättsförening kan ge sig in på, och frågorna är ofta många. Som styrelsemedlem har du dessutom ett stort ansvar för att projektet genomförs på rätt sätt.

Att navigera genom alla beslut – allt från finansiering till val av hantverkare – kan kännas övermäktigt. Här har vi därför samlat svar på de vanligaste frågorna som dyker upp när det är dags för stambyte.

Krävs stämmobeslut?

Som styrelse har ni visserligen det övergripande ansvaret för fastighetens underhåll, inklusive stammarnas skick. Men när det gäller ett så omfattande projekt som ett stambyte är det inte riktigt så enkelt.

Även om styrelsen i teorin kan besluta att stambytet behöver göras, krävs det i praktiken nästan alltid ett stämmobeslut. Detta eftersom ett stambyte oftast innebär att medlemmarnas badrum måste rivas ut, vilket är ett stort ingrepp i medlemmarnas lägenheter.

För att få genomföra dessa omfattande ingrepp i lägenheterna krävs ett beslut på föreningsstämman med två tredjedelars majoritet. Det betyder att minst 66,7 procent av de röstande på stämman måste säga ja till projektet.

Ett tips är att förbereda medlemmarna i god tid genom informationsmöten där ni går igenom varför stambytet behövs och vad det kommer att innebära. Ju bättre informerade medlemmarna är, desto större chans att få igenom beslutet på stämman.

Kan man bo kvar i lägenheten under stambytet?

Den bästa lösningen är oftast att flytta ut tillfälligt när stambytet genomförs i lägenheten. Även om det teoretiskt är möjligt att bo kvar blir det både opraktiskt och påfrestande, eftersom boendet kommer att vara utan fungerande vatten och avlopp under flera veckor.

Under renoveringsperioden är lägenheten i praktiken en byggarbetsplats. Förutom att vatten och avlopp är avstängt medför arbetet både damm och buller. Dessutom behöver hantverkarna ha full tillgång till lägenheten för att kunna utföra arbetet effektivt.

Det rekommenderas därför att medlemmarna ordnar tillfälligt boende hos släkt och vänner under renoveringstiden, alternativt tar in på hotell eller hyr en korttidslägenhet. Det är viktigt att notera att föreningen inte är skyldig att ordna eller ersätta kostnaden för detta. Månadsavgiften fortsätter också att löpa som vanligt under renoveringsperioden.

Vilket företag ska man anlita?

Val av hantverkare är ett av de viktigaste besluten vid ett stambyte. Detta är ett omfattande projekt som kräver både gedigen erfarenhet och rätt kompetens. Det handlar inte bara om själva VVS-arbetet utan också om förmågan att hantera ett stort projekt med många inblandade parter.

Begär offerter från flera olika företag och granska dem noga. Titta särskilt på:

  • Tidigare erfarenhet av liknande projekt
  • Referenser från andra bostadsrättsföreningar
  • Företagets ekonomiska stabilitet
  • Certifieringar och auktorisering
  • Projektplan och tidsplan
  • Garantier och försäkringar

Det är också viktigt att ha en bra dialog med hantverkaren/rörmokaren (t.ex. rörmokare Knivsta) redan från början. Be dem förklara hur de planerar att genomföra projektet, hur de hanterar oförutsedda problem och hur kommunikationen med de boende ska fungera.

Rulla till toppen