Användbar fakta om fasadputs som du bör känna till

Trots att fasadputs i allmänhet sägs hålla i omkring 40 år innan den måste renoveras så kommer det sannolikt komma en tid för dig som bostadsägare att lägga om fasaden på ditt hus.

Genom att anlita en fasadputsare kan du snabbt och enkelt få en glänsande, fräsch fasad på nolltid. Fasadputs är en kostnadseffektiv metod att täcka och pryda husets yttervägg, samtidigt som det skyddar mot väder och vind.

Om du är intresserad av att lära dig mer om allt som har att göra med fasadputs så har du kommit till rätt ställe. Häng med oss när vi utforskar allt från fördelarna med fasadputs till hur det går till att lägga fasadputs på en byggnad!

Hur förlänger man sin fasads livslängd?

Fasadputs håller som sagt omkring 40 år innan den behöver bytas ut, men det finns faktiskt sätt som du kan förlänga fasadens livslängd med några enkla åtgärder.

Genom att regelbundet underhåll och rengöring så att smuts inte samlas på fasaden klarar man sig väldigt långt för att bevara fasadens livslängd. Inspektion av sprickor, hål och andra tecken på skador bör också göras regelbundet, eftersom detta hjälper till att identifiera eventuella problem innan de blir allvarligare.

Du kan använda ROT-avdrag vid fasadputs

Det är fullt möjligt att ansöka om ROT-avdrag när du väljer att låta utföra fasadputs. Det innebär att kostnaden för putsningen kan dras av från din skattesedel, vilket gör att du sparar pengar i det långa loppet.

ROT-avdraget uppgår som mest till 30 % av 50 000 kronor per år, vilket såklart kan innebära att man kan spara en betydande summa pengar genom att använda detta. Är det så att du behöver hjälp med fasadputs / putsa fasad / Stockholm så finns det gott om aktörer som kan utföra den typen av jobb. Men kom ihåg att inte anlita första bästa företag som du hittar eller får kontakt med, utan kolla runt lite på nätet och hör med vänner och familj så att du ökar chansen att projektet ska bli lyckat.

Det finns olika typer av fasadputs

När det gäller fasadputs finns det några olika typer av metoder som du kan välja mellan. Varje typ har sina egna unika egenskaper och kvaliteter som påverkar det övergripande utseendet på din fasad.

Här har du några av de olika metoderna som går att välja mellan:

  • Rivputs
  • Slätputs
  • Spritputs
  • Stänkputs

Ger fasadputs någon isolereande effekt?

Trots att fasadputs såklart ger en viss isolerande effekt så är detta en så pass liten effekt att det inte gör någon större skillnad för byggnadens isolering. Fasadputs utförs främst i estetiskt syfte för att få hus att se finare ut.

Med det sagt erbjuder många företag som erbjuder fasadputs även möjligheten för tilläggsisolering för att göra ditt hem mer energieffektivt. Det kan därmed vara smart att göra detta samtidigt om du ändå tänker att det eventuellt kan bli aktuellt framöver.

Rulla till toppen