Är det möjligt för alla att investera på börsen?

Det finns en hel del mystik och förvirring kring aktiemarknaden – många tror att det bara är rika personer eller personer med många års erfarenhet inom finansvärlden som kan börja investera.

Men detta är inte sant! Vem som helst kan börja investera på aktiemarknaden och faktum är att alla har något att vinna på att göra det. Genom investeringar kan man ge sig själv bättre ekonomiska förutsättningar vilket troligtvis de allra flesta vill ha.

Kan man investera som minderårig?

Alla som är 18 år eller äldre kan börja att investera på börsen utan några som helst problem. Men hur ser det ut för minderåriga personer då, kan de också investera? Svaret är ja, men de kan inte göra det på egen hand. En minderårig måste få hjälp av föräldrar eller vårdnadshavare för att kunna öppna ett konto, och sedan är det de som ansvarar för det tills den minderåriga blivit myndig.

Du som är under 18 år måste med andra ord övertyga dina föräldrar eller vårdnadshavare att öppna ett konto åt dig och hjälpa dig att komma igång. Detta beror på att lagen kräver att en förälder eller vårdnadshavare fattar beslut för en minderårig tills denne fyller 18 år.

Så om dina föräldrar är ovilliga att hjälpa dig att komma igång finns det tyvärr inte mycket mer att göra. Du måste isåfall vänta tills du fyllt 18 år.

Du kan förlora allt du investerar

Nu när vi har fastställt att det är möjligt för vem som helst att börja investera på aktiemarknaden – oavsett hur gammal man är eller hur mycket pengar man har, tänker vi kolla lite närmare på de risker som finns med att investera på börsen. Det viktigaste att komma ihåg om du ska investera är att du kan förlora allt du investerar!

Detta innebär att du måste förbereda dig på att du faktiskt kan bli av med de pengar som du investerar. Du bör därför aldrig investera mer än vad du är beredd att förlora. Det finns många olika typer av investeringar där ute, så det är viktigt att göra din research innan du investerar i något. Och om du är osäker på något, se till att läsa på innan du forsätter.

Rulla till toppen