Vad behöver man veta innan man skaffar katt?

Så du funderar på att skaffa en katt? Katter är underbara husdjur och kan ge många år av sällskap. Det finns dock några saker du bör veta innan du tar steget och utökar din familj med en lurvig liten kompis.

Här nedanför lyder några av de viktigaste saker att tänka på innan du skaffar katt.

Varifrån får du katten?

Du kan skaffa en katt på flera olika ställen: djurhem, räddningsorganisationer eller uppfödare.

Se till att ägna lite tid åt att undersöka de olika typerna av katter som finns tillgängliga innan du fattar ditt beslut. Vissa raser är bättre lämpade för inomhusliv än andra och tvärtom.

Vad ska du döpa din katt till?

Detta är kanske den viktigaste frågan av alla! Du måste komma på ett namn som både du och din katt kommer att älska.

Kom på ett namn så snabbt som möjligt efter du skaffat katt. På så sätt kommer din katt att lära sig sitt namn snabbare, och bli mer uppmärksam när du ropar efter den. Detta gör också att er relation börjar bra och byggs starkare med tiden.

Är du beredd på ansvaret det innebär?

Katter är inte bara husdjur – de är familjemedlemmar. Det innebär att du måste se till att du kan ta hand om din katt under hela dess liv, från kattunge till ålderdom. Du bör räkna med att en frisk vuxen katt lever minst 15 år och vissa kan leva mycket längre än så.

Om du redan har ett husdjur är det viktigt att du kollar om ditt husdjur är kompatibelt med katter. Det är inte alla djur som kommer överens med katter, så du kan behöva göra vissa ändringar i din hemmiljö eller hålla katten åtskild från det andra husdjuret helt och hållet.

Katter kräver uppmärksamhet

Katter behöver mer uppmärksamhet än vad de flesta tror. En genomsnittlig katt behöver minst 10 minuters lek per dag för att hålla sig lycklig och frisk. Om du arbetar heltid kan det vara bäst att skaffa två katter så att de kan hålla varandra sällskap.

Katter är extremt territoriella och försvarar sitt territorium mot inkräktare. Om du har barn är det därför också viktigt att lära dem hur de ska interagera med katter på rätt sätt och inte störa dem när de sover eller äter.

Rulla till toppen