Vilka lagar gäller för tobaksfritt snus som Zyn?

Vitt snus är bland de populäraste snussorterna för tillfället, och det känns nästan som alla snusare åtminstone har provat denna typ av snus. Zyn är ett utav de mest populära vita snuserna på marknaden och finns i både Slim- och Mini Dry-format. Men vilka lagar gäller för tobaksfritt snus som Zyn egentligen?

Ja, som du kanske känner till har tobaksfritt snus länge varit i en så kallad gråzon när det kommer till tobakslagen. Det har helt enkelt varit helt lagligt att köpa och sälja tobaksfritt snus till minderåriga eftersom att detta snus inte omfattas av tobakslagen. Och eftersom Zyn är ett tobaksfritt snus så har detta snus också befunnit sig i denna gråzon.

Men saker och ting har nyligen förändrats gällande tobaksfritt snus, och idag kommer vi reda ut allt som du behöver veta när det kommer till de lagar som omfattar tobaksfritt snus som Zyn.

Ny tobakslag från den 1 augusti

Den första augusti 2022 infördes en ny tobakslag här i Sverige. Före detta datum fanns det inga lagar som reglerade försäljningen av tobaksfritt snus, men från och med detta datum måste man vara minst 18 år gammal för att köpa snus som är tobaksfritt.

Så om du vill köpa Zyn eller något annat tobaksfritt snus, och du är under 18 år gammal, kan du numera inte göra detta. Det är givetvis också förbjudet att sälja vanligt snus till personer under 18 år – men det är lika bra att förtydliga det.

Straff för de som säljer tobaksfritt snus till minderåriga

Eftersom tobaksfritt snus som t.ex. Zyn numera omfattas av precis samma tobakslag som vanligt snus gör så är följderna för dem som säljer tobaksfritt snus till minderåriga också desamma som för vanligt snus.

Vad händer då om man säljer Zyn eller något annat tobaksfritt snus till någon som är under 18 år? Faktum är att det finns ett flertal olika påföljder. Om polisen kan bevisa att du avsiktligt har sålt tobaksfritt snus till en minderårig riskerar du böter eller fängelse. Man riskerar även att få sitt tillstånd att sälja tobak indraget.

Varför har denna lagändring skett?

Lagändringen har alltså gått igenom, men vad var det som gjorde att den infördes från första början? Faktum är att det finns flera bra skäl till att tobaksfritt snus numera också omfattas av den svenska tobakslagen.

Först och främst är det inte bra att minderåriga har haft så lätt att få tillgång till tobaksfritt snus. Detta beror på att vi vet att nikotin är skadligt för hjärnans utveckling hos unga människor – och därför är det bra att försäljningen av tobaksfritt snus till minderåriga nu är reglerad i lag.

För det andra har det under de senaste åren funnits en växande oro för den så kallade normaliseringen snus bland ungdomar. Detta beror på att fler och fler ungdomar provar snus, och detta är något som regeringen velat förhindra genom att inkludera tobaksfritt snus i tobakslagen.

Rulla till toppen